Комунальний кабінет абонента для Android

Зручніше користуватись додатком? Встановіть додаток для Android з Google Play  "Комунальний кабінет абонента"

Важлива інформація

Інформація про встановлення тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення КП «Уманьводоканал» Уманської міської ради

Відповідно до Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 22.12.2021 року № 2852, адміністрація КП «Уманьводоканал» інформує про зміну тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення з 01.01.2022 року:

на послугу з централізованого водопостачання 34,164 грн за 1 куб. м (з ПДВ)
на послугу з централізованого водовідведення 23,34 грн за 1 куб. м (з ПДВ)
Разом 57,504 грн за 1 куб. м (з ПДВ)

Що необхідно пам’ятати при проведенні планових промивок та дезінфекцій мереж централізованого водопостачання

01.06.2020


 


 

Що необхідно пам’ятати при проведенні планових промивок та дезінфекцій мереж централізованого водопостачання

З метою забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення та всіх категорій споживачів питної води, КП «Уманьводоканал» щорічно здійснює планову промивку та дезінфекцію водопровідних споруд, водогонів та вуличних магістральних мереж водопостачання, які знаходяться на балансі КП «Уманьводоканал» та ним експлуатуються.

Відповідно до Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27 червня 2008 р. N 190: «Межа балансової належності - лінія розподілу елементів систем водопостачання та водовідведення і споруд на них між власниками або користувачами», тобто - це водопровідний колодязь з запірною арматурою в місці приєднання споживача до водопровідної мережі виробника послуг з централізованого водопостачання.

Метою дезінфекції водопровідних мереж і споруд на них є недопущення використання питної води, що не відповідає гігієнічним критеріям і вимогам, сформульованим в нормативних документах України про якість питної води по показниках епідемічної безпеки, та є небезпечною і шкідливою для життя і здоров’я людей.

Відповідно наказу по КП «Уманьводоканал» від 07.05.2020 р. № 156 планова промивка та дезінфекція міських водопровідних мереж буде проводитися 13 - 14 червня 2020 року. В цей час вода буде подаватися в міську водопровідну мережу з підвищеним вмістом хлору.

Користуватися водою в цей час можливо тільки для технічних потреб. Тому, необхідно заздалегідь зробити запас води необхідний для задоволення питних потреб споживачів .

Як відбувається процес промивки та дезінфекції

Перед початком промивки та дезінфекції відкриваються випуски води по місту, тобто проходить спорожнення системи, щоб звільнити трубопроводи від води. Потім в систему подається хлорована вода. Тобто, випустивши чисту воду з мереж, їх заповнюють хлорованою водою. У міських трубах вона стоїть протягом 5 годин. В цей час відбувається дезінфекція водопровідних мереж: дезінфікуючий розчин роз’їдає осад, який накопичився у водоводі, та знищує збудників інфекційних захворювань. Далі при досягненні концентрації хлору 0,5 мг/дм3, по черзі, починають відкривати запірну арматуру для спуску води. Відомча лабораторія питної води КП «Уманьводоканал» проводить контроль вмісту хлору в усіх точках випуску. Таким чином, переганяючи воду по водопроводах, прочищаються мережі. Поступово хлор починає виходити з труб. Коли залишається незначна його концентрація, у міський трубопровід подається вже чиста вода.

Іноді споживачі скаржаться на погіршення якості води після промивки. В чому може бути причина?

1. Потрапляння в воду іржі. На мережах перед будинками стоять різні технічні засоби: пожежні гідранти, засувки, які з часом ржавіють. Вода під час промивки може їх збурити, а відповідно іржа піде у мережі. Щоб позбутися цієї проблеми необхідно просто спустити воду.

2. Старі внутрішні мережі в будинках. Мережі ржавіють і засмічуються. Під час промивки відбувається очищення наслідків ржавіння. Їх потрапляння у крани споживачів можливе, якщо  недостатньо спущено воду.

3. Зараз більшість споживачів мають лічильники, і з метою економії ніхто не зливає воду. Саме тому виникають подібні ситуації. КП «Уманьводоканал» максимально намагається зменшити кількість таких ситуацій, спускаючи воду через випуски. Але, навіть попри це, певний процент забруднень залишиться у внутрішніх мереж споживача. Цього неможливо уникнути.

Відповідно до Правил технічної експлуатації систем водопостачання та водовідведення, дезінфекція і промивка водопровідних мереж проводиться до зовнішнього зрізу будинків, але у більшості будинків заміна труб не проводилась із моменту будівництва (за обслуговування внутрішньобудинкових мереж та споруд відповідає балансоутримувач), тому для поліпшення якості води після закінчення промивки водопровідних мереж міста та для промивки внутрішньобудинкових мереж необхідно почергово відкривати крани у мийках, раковинах і ваннах.

Особливо звертаємося з проханням до всіх споживачів послуг з централізованого водопостачання, до керівництва дитячих дошкільних установ, шкіл, закладів охорони здоров’я та соціальної сфери, з метою уникнення бактеріального забруднення внутрішніх мереж водопостачання та споруд для створення запасів води, одночасно з промивкою та дезінфекцією міських мереж централізованого водопостачання здійснити промивку та дезінфекцію внутрішніх мереж та споруд ввірених Вам закладів. Під час проведення промивки внутрішніх мереж необхідно забезпечити випуск води в міську каналізаційну мережу до зникнення запаху хлору.

КП «Уманьводоканал» просить вибачення за тимчасові незручності, але нагадує, що дезінфекція водопровідних мереж потрібна для забезпечення нормативної якості води, яка подається споживачам та надійного функціонування системи водопостачання міста.


 

Адміністрація КП «Уманьводоканал»